Gyerekekkel színesebb a világ

Az otthon töltött idő a gyerekekkel a legtermészetesebb dolognak tűnik. Azonban, tegyük a kezünket a szívünkre: vajon szoktunk a lakásban hosszabb időt tölteni a gyerkőcökkel?

Igen, hétvégén elmegyünk kirándulni vagy a nyaralóba, de a hétköznapokban általában csak a közös vacsoránál találkozunk. De a mostani helyzet merőben eltérő. A család minden tagja otthon van. A lakásban. Legtöbben lakótelepi lakásban. Milyen buktatókkal jár ez, hogy lehet ezt testi-lelki egészségben túlélni?

Ez most se nem szabadság, se nem iskolai szünet

A helyzet sok szempontból új. A dolgozó emberek korábbi sztereotípiája, hogy ha otthon vagyunk az szabadságot, nyaralást, betegséget jelent, már nem érvényes. Életünk a kinti világból az otthonunkba költözött. A szülők home office-ban vannak, vagyis nincs szabadságuk, ellenben kötelességeik, amelyeket teljesíteni kell, vannak jócskán. Az iskolaköteles gyermekeknek sincs szünetük, csak távoktatásra álltak át az iskolák. És mindezek mellett a partnerünkkel, akivel az utóbbi néhány évben csak esténként, vagy még inkább a hétvégén láttuk egymást, is egész nap egy légtérben vagyunk. Ez egy teljesen új helyzet mindenkinek, amely viszont mindenkitől nagyfokú fegyelmezettséget kíván meg. Az első lépés, hogy ezt tudatosítsuk magunkban. De hogyan tovább?

Vállaljuk fel az új szerepet

Ha még nem vették volna észre, akkor most eláruljuk Önöknek, hogy egyik napról a másikra „házi anyukák és apukák lettek”. A családé a hétvége verzió már érvényét vesztette. A családban legyenek újraírva az otthoni szabályok. Üljünk össze, beszéljük át együtt a napi rutint. Ügyeljünk arra, hogy ne boruljon fel teljesen a rendszer, hiszen bármennyire is úgy tűnik, ez nem egy vakáció. Ha eddig a szabadabb, benevolens nevelési módszert választotta, akkor azt javasoljuk, hogy gyorsan vállalja fel a szülői szereppel járó felelősséget. Nem arról van szó, hogy túl szigorúak legyünk a gyerekkel, a lényeg az együttélés szabályainak egyértelmű meghatározása. Vannak dolgok, döntések, melyeket meg kell beszélni a gyerekkel, és vannak olyanok is, amelyeket nem. Legfontosabb a következetesség. Nem minden új szabály lesz részükről könnyen akceptálható, arra fel kell készülnünk. Ha azonban nincsenek a családban meghatározva a szerepek, az feszültséget, vagy akár konfliktust is okozhat.

Készítsünk ütemtervet

Bár sokan nem szeretik hallani, de a dolgok rendszerben jobban működnek. A fix napirend, a teendők gondos elosztása óriási mentális segítség. Legyen az több órás komplex munka vagy egy öt perces feladat, a lényeg a szervezettség. Sokkal könnyebben telik el a nap, ha nincsenek üresjáratok. Ráadásul, ha a család minden tagja otthon van, az némi szervezést igényel. Melyek azok a támpontok, amelyekre szükségünk van?

  • Keljünk fel korán. Nem kell hajnal 5 órakor kiugrani az ágyból, de a kínai szervóra szerint a reggeli ideális időpontja reggel 7-8 óra közé tehető.
  • Tanulás. Ütemezzük be a napi tanulás folyamatát az adott tanterv szerint. Használjuk ki az interneten található nagyszerű projektek és tankönyvek előnyeit. Ne halogassuk a dolgokat. Ha van energiánk, csináljunk meg több feladatot.
  • Friss levegő. Minden nap, bármilyen időjárás legyen is napközben többször menjünk ki az erkélyre, a kertbe, szellőztessünk, ne zárkózzunk be pánikszerűen. A kinti világ nem tűnt el. Ha kedvünk tartja, a teraszon akár tanulhatunk is.
  • Étkezés. Tervezzük meg néhány napra előre a menüt, hogy meg bizonyosodjunk róla rendelkezünk-e a szükséges összetevőkkel. Ennek megfelelően vásároljunk be. Fontos, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra, készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. 
  • Ételkészítés. Főzzünk együtt a gyerekekkel. A közös étkezések mellett a főzés is nagyszerű közös program lehet a családnak. A gyerekek élvezik a konyhai feladatokat, arról nem is beszélve, hogy az idő is jobban eltelik.
  • Takarítás. Ha az egész család otthon tartózkodik, akkor a háztartás is gyakoribb takarítást igényel. Takarítsunk folyamatosan, kövessük a jelen helyzetre kihirdetett szabályokat. Ezek a szabályok a kertre is vonatkoznak.
  • Délutáni szunyókálás. Emlékszik még, hogy utálta a délutáni alvást az óvodában? Most egy 20 perces szundit nyugodtan megengedhet magának. A délutáni pihenéstől felfrissül az elme, kiegyensúlyozottabbá tesz.
  • Játékidő. A gyerekeknek szükségük van a játékra. Ha „unatkoznak” rosszalkodnak. Élvezzük ki a közösen töltött időt, keressünk olyan szórakozást, melyben a család minden tagja részt vehet.kids 1093758 1920
  • Munkavégzés. A munkahelyi feladatainkat, csakúgy, mint az iskolásköteles gyerekeink esetén, mi is osszuk szét napokra. Igen, a home office az otthoni munkavégzés! Állítsunk fel szigorú szabályokat a munkaidődre vonatkozóan és tartsuk is be őket.
  • Alvás. Vigyünk rendszert az alvási szokásainkba, feküdjünk és keljünk ugyanabban az időben.Fokozza az immunitást és támogatja az idegrendszert.

Hogyan könnyítsük meg az otthonmaradást?

  • Ne akarjunk mindent rögtön elvégezni. Használjuk ki a rendelkezésünkre álló időt.
  • A változást kihívásként, nem pedig katasztrófaként éljük meg.
  • Nem kell mindent egyedül csinálni.
  • Legyünk tisztában a kialakult helyzettel, de ne figyeljük a híreket napi 24 órában. Higgadtan vegyünk tudomás a dolgokról és maradjunk elővigyázatosak. A pánik negatív hatással van az immunrendszerre, és jelen helyzetben éppen ő tud leginkább segítségünkre lenni.

Unaloműző tevékenységek kisgyerekeknek

A kisgyerekek úgy működnek, mint egy spongya – magukba szívnak mindent, ami körülöttük történik. Paradox módon a szórakoztatásuk legjobb módja az, ha bevonjuk őket a mindennapi történésekbe. A szakirodalomban azt ajánlja, hogy stimulálhatjuk a gyermek összes érzékét. És ehhez nincs szükségünk „menő” játékokra. Olyan kreatív játékokat ajánlunk figyelmébe, amik a lakásban található hétköznapi tárgyakból tudunk megvalósítani.

Építőjáték. Vegyünk elő különféle dobozokat, és hagyjuk, hogy a gyermek egymásba rakja őket. Az idősebb gyerkőcöknek adhatunk babot, borsót, lencsét vagy rizst, és hagyhatjuk, hogy az egyik dobozból a másikba öntögesse. Lehet, hogy majd össze kell söpörni, de ez a tevékenység nemcsak leköti a gyereket, hanem támogatja az agy fejlődését is (illetve új agyi szinapszisokat hoz létre).

Régészet. Tegyük vízbe, majd fagyasztjuk le a kisebb figurákat. Hagyjuk, hogy a gyermek „felfedezze” őket.

Szerszámosláda. Különösen a fiúk fogják értékelni, ha kedvenc autójukat valódi szerszámokkal javíthatják meg. Alternatív megoldás lehet a lejárt elsősegély-doboz és a plüss állatok gyógyítása.

Játékos tanulás. Vágjunk ki különböző formákat színes papírból és ragasszuk rá a hurkapálcikákra. A gyermek feladata lesz, hogy hasonló formákat/színt találjon a lakásban. Vagy a sok alakzat közül összepárosíthatja az azonos formákat.

Homokrajzok. Minden gyerek szeret a homokba rajzolni. A homokot most lecseréljük lisztre! Öntsünk lisztet vagy cukrot egy tepsibe, és haddjuk, hogy a gyermek az ujjával rajzoljon bele.

Krumplinyomda. Ki ne ismerné a krumplinyomda alkotási technológiáját gyerekkorából? A legolcsóbb és egyik legkreatívabb nyomdafajta, ami mindenki számára elérhető.

Fűzés. Bármit felfűzhetünk. Vágjuk félbe a WC-papír gurigát (amelyet akár dekorálhatunk is), a PET-palackot vagy vegyük elő az üreges száraztésztát a konyhaszekrényből.

Szappanbuborék-fújás. Egy kis mosogatószer, szívószál és egy pohár víz. És máris a nagyszerű buborékos móka következik, mert buborékot fújni mindig jó! A szórakoztató játék csupán néhány alapanyagból otthon is gyorsan elkészíthető!

jenga 2583734 1920

Unaloműző tevékenységek iskolás gyerekeknek

Az iskolásköteles gyerekeknek karanténban is vannak kötelezettségeik, de nekik is szükségük van a kikapcsolódásra, játékra. A játék azonban ne csak táblagép/mobiltelefon/számítógép legyen, még akkor is, ha mindez a modern világ szerves része. De hogy akkor unatkozik? Bízzunk a kreativitásában: ha kitartunk, nemsokára feltalálja magát. Ha a gyermek kreatív, ne törődjünk azzal, hogy takarítani kell utána – azt közösen is elvégezhetük majd a gyerekkel.

Társasjátékok: Felejtsük el a boltban vásárolt társasjátékot, próbáljunk ki valami újat: készítsünk saját társasjátékok!

Házi gyurma. Készítsünk saját házi gyurmát. Nem kell hozzá más, mint: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 1 kávéskanál citromsav, 1 evőkanál olaj, 3 dl víz, ételfesték. Ajánlatos a forró vízben előre feloldani az ételfestéket, és utána belekeverni a többi hozzávalót, így szép homogén színt kapunk. 

Olvasás. Rendezzünk meseolvasó maratont. Mindenki vegye elő a kedvenc mesekönyvét és máris kezdődhet a szórakozás!

Hajtogassunk papírból. A neten rengeteg videó és technika van, amivel könnyedén hajtogathatunk papírból különböző figurákat, állatokat. 

Varázslatos akvarell. A vízfesték és a só egy valóban kreatív kombináció. A sókristályok magukba szívják a nedvességet. Ha a még nedves, vízfestékkel befestett papírunkra durva szemű sót szórunk és hagyjuk állni rajta kis ideig, érdekes eredményt, érdekes mintázatot kapunk. A színek összemosódhatnak vagy különleges hatás alakul ki a só hatására.

Színes tészta. Fessük be a különböző formájú tésztát, majd készítsünk belőle képeket. Például sündisznót, halat, csirkét, nyuszit...

Tegye fel kérdését most