Gyerekekkel színesebb a világ

„Hatodik betegség” – egy diagnózis, amely első hallásra rémisztően hangzik. Ezzel ellentétben ez egy viszonylag könnyű lefolyású vírusos megbetegedés.

A Bambi Klub online-tanácsadás rovatába egy héthónapos kislány édesanyja kétségbeérkezett e-mailje érkezett. Az anyuka megírta, hogy minden előzmény nélkül a kislány testén nagy piros foltos kiütések jelentek meg. A levélben fényképet is küldött gyermekéről. Felkeresték a gyermekorvos, aki vírusfertőzéses megbetegedést - a hatodik gyermekkori betegséget diagnosztizálta a gyerkőcnél. Mi valójában ez a titokzatos elnevezésű hatodik betegség?

Exanthema Subitum – háromnapos láz - hatodik betegség

Ez a soknevű betegség általában enyhe lefolyású vírusfertőzés, amely sokszor nagy ijedtséget okoz a szülőknél, mikor utoléri a babát. A betegség leggyakrabban a fél év és 2 év közötti gyermekeket érinti, négyéves kor után ritka az előfordulása. A betegség legelső tünete a hirtelen 39°C feletti magas láz, ugyanakkor a gyermek megnyilvánulása nem tükrözi ezt a magas hőmérsékletet. A gyermeknek napokig nincs a magas lázon kívül más tünete, játékos, nem hisztis, jól alszik. Az is előfordulhat, hogy a tünetek olyan enyhék, hogy szinte észre sem venni őket. Egyes esetekben jelentkezhetnek légzési problémák, de ezek enyhe lefolyásúak. A láz 2-3 napig tart, majd amilyen hirtelen jelentkezett, olyan váratlanul is múlik el. A láz hirtelen megszűnésével megjelennek rózsaszín-piros foltos kiütések a törzsön, ritkábban a végtagokon és az arcon is. A kiütések lencsényi nagyságúak, nem viszketnek, különösképpen nem terhelik a gyermeket. A betegség tipikus tünete, hogy a foltok hidegben szinte eltűnnek, melegben pedig újra megjelennek, elterjednek a testen, és a következő 3-5 napon belül teljesen eltűnnek. A betegséget nem könnyű felismerni, átlagosan 14 napos lappangási idővel rendelkezik, majd hirtelen kialakuló magas lázzal kezdődik, amely rendszerint megrémiszti a szülőket. Annak ellenére, hogy csak 2-3 napig tart, gyakran antibiotikumos kezelést igényelnek. Abban az esetben, ha ez bekövetkezik, akkor a gyermek testén később megjelenő kiütéseket gyakran allergiás reakciójának tekintik a beadott antibiotikumra.

Hogy segítsünk a gyereknek?

• A magas lázat lázcsillapítókkal lehet kezelni, használjon kúpot vagy szirupot.

Hagyja ki a sétát a szabadban és a fürdetést, figyelje a baba reakcióit, hogy hogyan reagál és hogyan viselkedik; kétség esetén konzultáljon a gyerekorvossal.

• A kiütés megjelenését és terjedését semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni, ezért ne kenje be folyékony baba hintőporral. A tünet általában a gyermeket nem zavarja, nem viszket stb.

• Ez egy enyhe lefolyású vírusos betegség, amely cseppfertőzéssel terjed, ezért figyelmeztesse azon családtagjait, barátait, akik az utóbbi 14 napban érintkeztek a beteg gyermekkel. Ez időtájt ne fogadjon vendégeket, látogatókat.

• Őrizze meg nyugalmát, kövesse a gyerekorvos utasításait. Mivel ez egy vírusos megbetegedés, ezért az antibiotikumok, melyeket a szülők gyakran követelnek, feleslegesek és terhelik a gyermek szervezetét.

Tegye fel kérdését most