Gyerekekkel színesebb a világ

A nyár a szabadságok, az álomnyaralás és a kalandok időszaka. Van, aki tengerhez utazik, van, aki sátorozni megy és van, aki a saját nyaralójában tölti a nyarat.

Az utazás kétségtelenül szerves része a nyári hónapoknak. Ez azonban kissé problematikus lehet, ha van egy csecsemőnk. Az ilyen családok is élvezhetik a vakációt, az utazási előkészületek igényelnek picit nagyobb odafigyelést. Hogyan készüljünk fel egy ilyen utazásra, mit tegyük, hogy számunkra és a baba számára is kellemes legyen?

Az újszülöttek és a csecsemők nem foglalkoznak azzal helyileg éppen hol vannak, egy babának a fő biztonságot az jelenti, ha a szüleivel lehet. Egy íratlan szabály szerint három hónapnál fiatalabb gyermekekkel ne utazzunk 300 km-nél távolabb otthonunktól, tehát ne vigyük más éghajlati övezetbe.

Az első számú szabály: készüljünk fel jól az utazásra, hogy semmi se okozzon váratlan meglepetést. Különösen a három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél fontos, hogy gyorsan kielégítsük az igényeiket, mert türelmetlenek. Ha a baba zaklatott és ingerült, az a szülőkre is negatív hatással van. Ez természetesen fordítva is igaz: a szülők feszültségét a csecsemő azonnal érzékeli és reagál rá.

  • Kizárólag olyan helyre utazzunk, ahol mi is biztonságban érezzük magunkat.
  • Az első kalandhoz ajánlatos olyan helyszínt választani, amely néhány órás utazással elérhető (lehetőleg 3-4 óránál ne legyen több).

Mivel utazzunk?

Ideális választás az automobil, mivel teljes mértékben lehetővé teszi az alkalmazkodást a gyermek igényeihez. Az utazás során rendszeres időközönként megálhatunk, szellőztethetünk. Hasznos lehet, ha az autóutat a baba alvó ritmusához igazítjuk, és akkor állunk meg, amikor felébred. Amint észleljük a gyermek nyugtalanságát álljunk meg egy rövid időre, vegyük ki az autóülésről, gyengéden masszírozzuk meg a hátát, a lábait és a tenyereit, szeretgessük meg.

  • Az autóban tartsunk megfelelő hőmérsékletet. A csecsemőknek még nem fejlődött ki megfelelően a hőszabályozó rendszerük, ezért szükséges a rendszeres folyadékbevitel, adjunk nekik babavizet, vagy gyógyteát.
  • Annak ellenére, hogy a légkondicionáló nagyon rövid idő alatt csodákra képes a nyári forróságban, a csecsemők azonban sokszor nem jól viselik. Torokfájást vagy gégegyulladást is okozhat náluk. Bababarát megoldás a huzatmentes szellőztetés. Ha mégis a légkondit használjuk figyeljünk a hőmérsékletre, a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen túl nagy a különbség.

A vonatokon vannak speciális gyermekes családok számára kialakított kocsik, ezeket hosszabb utakon érdemes igénybe venni. Az ilyen kupék jól felszereltek, az egész család számára maximális kényelmet biztosítanak.

A repülőgép gyors és viszonylag kényelmes utazást biztosít, ugyanakkor a csecsemők rosszul reagálhatnak a légnyomásváltozásra. Ha az utazás több mint 2 órán át tart, használhat speciális szállító bölcsőt (a babakocsit a repülőgépbe való beszállás előtt át kell adni a személyzetnek).

  • Általában a csecsemőnek nem jár külön ülőhely a repülőgépen (díj ellenében foglalható), ha nincs szerencsénk és nincs egy szabad ülés mellettünk, akkor a babát az induláskor és a leszálláskor az egyik szülőhöz kell rögzíteni.
  • A felszállás és a leszállás közben bekövetkező füldugulást nyeléssel tudjuk megakadályozni. Legyen nálunk cumisüveg, vagy ha még szopik a baba, akkor az anyuka is legyen készenlétben.

Csomagoljunk észszerűen

Mielőtt nekilátunk a csomagolásnak, alaposan gondoljuk át mit viszünk magunkkal. A hangsúlyt helyezzük a praktikusságra. Ügyeljünk a megfelelő öltözék kiválasztására, a pelenkacserére, az tápszerre és az italokra, valamint az alváshoz szükséges kellékek kiválasztására.

Mi legyen a csomagban?

  • tej, cumisüvegek, babavíz, tápszer
  • anyatej szívó, cumisüveg melegítő
  • pelenkázó felszerelés, nedves törlőkendő
  • játék, kedvenc állatka, takaró
  • váltóruha (pamut és természetes alapanyagból készült, kényelmes ruhanemű, fejfedő, zokni, egy melegebb öltözék)

Ha külföldre utazunk

Tengerpartra utazunk? Semmi gond, a babát is bevihetjük a tengervízbe, csak tanácsos arra ügyelni, hogy víz ne kerüljön a szemébe. Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás is. A csecsemők bőre extrém módon érzékeny, ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel.  Mielőtt kimegyünk a tengerpartra, valamint minden vízben tartózkodás után kenjük be a baba bőrét kifejezetten csecsemők részére kifejlesztett magas fényvédő faktorral rendelkező krémmel, vagy olajjal. Válasszunk hipoallergén, illatanyag- és tartósítószermentes készítményt. 

  • Válasszunk kényelmes szállást és érdeklődjük meg, hol található a szálláshoz legközelebb eső orvosi ügyelet.
  • Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babának saját útlevélre van szüksége, ennek kiállítását kezdjük időben intézni.

Összegzésként: A gyermekeknek elképesztő képessége van arra, hogy átvegyék szüleik érzéseit. A negatív érzelmek befolyásolhatják a családi nyaralás végkifejletét. Ezért legyünk kedvesek és türelmesek egymáshoz, élvezzük ki az együttlét minden pillanatát.

Jó utazást!

Bárhova is utazunk mindig legyen velünk egy elsősegély készlet. Lázcsillapító és hasmenéskezelésére adható gyógyszer alapfelszerelés. Az elsősegély készletünket gyermekeknek szánt Joalis Bambi természetes készítményekkel is kiegészíthetjük:

  • Bambi Analerg - rovarcsípésre vagy csalánkiütésre,
  • BambiHarmoni 3 - esetleges kullancscsípések után adható,
  • BambiHarmony 2 - nyugtató hatású, nyugtalanság és félelmek esetén alkalmazható,
  • Bambi Estomag - hasi fájdalom vagy emésztési problémák esetén ajánlott,
  • Bambi Nasal - légzőszervi fertőzések, nátha kezelésére alkalmas.
Tegye fel kérdését most