Gyerekekkel színesebb a világ

Semmi kétség a kézfelület a mikrobák paradicsoma.

Semmi kétség a kézfelület a mikrobák paradicsoma. A tiszta kéz a gyermekek jó egészségének egyik előfeltétele. A túlzott higiénia azonban több kárt okozhat, mint hasznot. Melyek a valóban fontos higiéniai szokások a gyermekeknek, és milyen hatással lehet a beteges tisztálkodás a legkisebbekre?

Minden gyermek példát vesz és felnéz a szüleire, még ha ez gyakran első látásra nem is így tűnik. A gyerekek nagyon jó megfigyelők, kiváló az emlékező képességük, szeretik lemásolni és megismételni mások viselkedését. Ezért fontos, hogy jó példát mutassunk nekik. A kérdés az, hogy vajon mindig így teszünk-e? Az egyik amerikai kutatás, amelyben több száz lakos vett részt, kimutatta, hogy a felmérésben résztvevő emberek közel 80%-ka nem mos kezet étkezés előtt. Akkor mi alapján kérhetnénk ezt gyermekeinktől?

A piszkos kezek buktatói

A mikróbák szeretnek a kézfelületen letelepedni. Számos fertőzés forrása lehet a piszkos kéz, hisz a látszólag tiszta kezünkön, akkor is baktériumok, vírusok és kórokozók ezrei lehetnek, ha mi azt nem látjuk. Az ún. „piszkos kéz betegségei” közé nemcsak a hepatitisz, hanem a megfázás vagy az egyre gyakoribb probléma, az enterobiasis (végbélgiliszta) is tartozik.

  • A mikrobák gyakran terjednek az ételkészítés közben – kiváltképp, ha főzés előtt nem mossuk meg a kezünket. Az ily módon elkészített ételek kontaminálódnak (megfertőződnek), és veszélyt jelentenek minden fogyasztóra.
  • Nagy kockázatot vállalunk, ha a nyers húst más ételekkel, például salátával együtt készítjük. A hús főzéssel elveszíti a legtöbb mikrobát, de mielőtt újabb étel készítéséhez látunk, nemcsak a késeket és a vágódeszkákat, hanem az egész konyhát is megfelelően meg kell tisztítanunk – de sosem a mosogató szivaccsal!

Tedd a szád elé a kezed!

Ezt mondjuk gyerekeinknek mikor tüsszentenek, vagy köhögnek. Azt is megtanítjuk nekik, hogyan kell kifújni az orrukat a zsebkendőbe, de vajon megtanítjuk nekik, hogy minden ilyen tüsszentés és orrfújás után mossanak kezet? Noha gyermekeink elővigyázatosan is járnak el ezen eljárások során, a vírusok vagy baktériumok nagy része a kézhez tapad. Más gyermekekkel vagy játékokkal történő érintkezés során megtörténik a mikrobák átvitele, amely későbbiekben fertőzést eredményezhet. Ugyancsak nagyon gyakori a szemfertőzés kialakulása, ezért mossunk kezet, mielőtt a szemhez nyúlunk, ugyanis könnyen juttathatunk bele baktériumokat.

Tisztaság fél egészség

Vannak azonban olyan szülők is, akik úgy gondolják, hogy a tisztaság = teljes egészség. Ezért tudatosan tartják gyermekeiket steril tisztaságban, hatékonyan védik őket a lehetséges allergénekkel való érintkezéstől, és gyakran rendellenes kézmosásra kötelezik őket (gyakran nem csak étkezés előtt, hanem étkezés közben fertőtlenítő gélekkel történő tisztításra kötelezik a gyereket). Ezzel a magatartással azonban éppen az ellenkezőt érik el. A túlzott tisztaság azonban a szokásosnál nagyobb veszélyt jelent a gyermekekre, mint egy átlagos találkozás egy kis szennyeződéssel.

Fontos tudatosítani, hogy a gyermek immunrendszere öt éves korig fejlődik. Célszerű, hogy a gyermek kapjon lehetőséget arra, hogy megismerje azt a környezetet, amelyben él és növekszik. Természetesen mindez a szülők felügyelete és védelme alatt történjen. A gyermek fejlődése szempontjából nem egészséges minden „tisztátalan” akadályt eltávolítani a környezetéből.

Magyarországon folyamatosan növekszik az allergiás, asztmás és ekcémás betegek száma. Ez a növekedés tendencia a gyerekekre is vonatkozik. Ennek egyik oka a túlzottan steril környezet, melyben a gyerekek léteznek, amely nagyban legyengíti az immunrendszerüket. Amikor a szervezet egy teljesen ismeretlen allergénnel találkozik, az gyakran az immunrendszer túlzott reakcióját váltja ki.

Mi a megoldás?

Tanítsuk meg gyermekeinket az alapvető higiéniai szokásokat, és mi felejtsük el a szigorú ellenőrzést, valamint szabaduljunk meg az abszolút tisztaságra való törekvésünktől. Mindig mossunk kezet:

  • piszkos a kezünk,
  • WC használata után,
  • orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után,
  • amikor hazaérünk,
  • étkezés előtt és után,
  • szennyezett tárgyakkal (használt pelenkák, idegen játékok, zsebkendők stb.) történő érintkezés után,
  • szeméttel történő érintkezés után,
  • ha állatokkal érintkeztünk.

Gyermekeinkkel együtt mossunk kezet, ha példát mutatunk, gyorsabban és könnyebben elsajátítják ezt a fontos szokást. Magyarázzuk el a gyerekeknek, miért érdemes kezet mosni – ezt megtehetjük akár egy rövid, vidám és tanulságos versike, vagy egy mi általunk kitalált, a szennyezett kezekről szóló történet segítségével. A gyermekek gazdag fantáziával rendelkeznek, az emlékezetük pedig igazán példás.

Tegye fel kérdését most