Gyerekekkel színesebb a világ

Miért van az, hogy vannak gyerekek, akiknél a tél folyamán több megfázásos, vírusos betegség is megjelenik, és vannak olyanok, akiknek csak az orruk hegye lesz piros?

Tél. A gyermekek kedvenc évszaka. Számukra ez a hóemberállítás, hógolyózás, korcsolyázás a befagyott tavon, szánkózás a havas dombokon és más téli sportok időszaka. A tél azonban egyben a gyermek immunitásának próbatétele. Az iskolákban (és az óvodákban) a gyerekek számtalan vírussal, baktériummal és parazitával találkoznak. Hogy tud gyermekünk ezeknek ellenállni? Most mutatunk néhány módszert a téli betegségek leküzdésére.

Irány a szabadba!

Amíg a nyáron ez a mondat akár naponta többször is elhangzik, amint csökken a kinti hőmérséklet, sok szülő úgy dönt, hogy a „rossz időjárási viszonyokra” hivatkozva a szabadban való időtöltés helyett moziba, vagy rosszabb esetben bevásárló központba viszi el gyermekét. Ezek azonban a vírusok és baktériumok lelőhelyei és a gyermekeknek, időjárástól függetlenül szükségük van a friss levegőre. Minél több időt tölt a gyerek a friss levegőn annál erősebb lesz az immunrendszere, a kórokozóknak pedig annál kevesebb az esélye a fertőzésre. Tehát ne mondjunk le a közös sétákról, a szabadban töltött pillanatokról csak azért, mert hűvösebb a levegő, vagy mert az ég kissé borongós. Vásároljunk megfelelő öltözéket és a hideg nem lesz többé probléma. Minél fiatalabb korban kezdjük el hozzászoktatni a gyerekeket, annál természetesebb lesz számukra.

Nem fázol?

A szülők téli időszakban gyakran elkövetett hibája a túlöltöztetés. Gyakran látok olyan gyerekeket, akik alig tudnak mozogni, így az örömteli szaladgálás a friss levegőn is elmarad. A mai kor funkcionális öltözködésének köszönhetően nincs szükség sok rétegű öltözetre – elegendő egy minőségi, természetes alapanyagból készült hosszú ujjú melegítő, egy kellemesen meleg póló, vagy pulóver, ideális esetben garbó, amely a nyakat is védi (a gyerekek általában nem szeretik a sálakat), valamint egy minőségi kabát, amely a szél és a víz ellen is védelmet biztosít. Az így felöltöztetett gyerekek nem fáznak meg, és ha a játék közben megizzadna, a melegítő elvezeti az izzadságot. Természetesen a fejfedőről és a kesztyűről sem feledkezhetünk meg. Ha a gyerkőc nem akar sapkát, vagy kesztyűt húzni, próbáljuk ki a szülői példa bevetését. Ha a gyermek látja, hogy ez a viselet számunkra is fontos, akkor a későbbiekben (a pubertáskorban) is így áll majd hozzá.

Cipők, cipellők

A téli cipő vásárlására érdemes odafigyelni – a megfelelő lábbeli alapfeltétel. Felejtsük el az örökölt vászoncipőt és a használt cipő vásárlást. A gyerekcipőknek egész másfajta követelményeknek kell megfelelniük, mint a felnőttcipők. Az esztétikumon és a tökéletes funkcionáláson túl az apró lábak egészségére kifejtett hatás sem elhanyagolható. Télen GORE-TEX (vagy más víztaszító) membránt tartalmazó, bokacipőt válasszunk, amely nem gátolja az apró lábacskák egészséges fejlődését, melegen és szárazon tart. A vastag talpról se feledkezzünk meg, hisz a szánkózás közben nagy próbatételnek vannak kitéve a lábbelik. A megfelelő téli öltözék vásárlása talán kissé megterheli a pénztárcánkat, azonban az invesztíció gyorsan megtérül.

Minőségi alvás

Úgy tűnhet, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés természetes minden gyermeknek, de ez nincs mindig így. A szülők és az iskola elvárásai, a naponta akár több szakkör és sportkör nagy nyomást fejt ki a gyerekekre. A pihentető alvás ugyanis nélkülözhetetlen a fejlődő gyermeki szervezetnek. Ha nem megfelelő az alvás mennyisége, nem csak fáradtak és rosszkedvűek lesznek másnap az óvodában, iskolában, de a betegségekre is fogékonyabbá teszi őket. Lehetőleg minél korábban alakítsunk ki egészséges szokásokat, rituálékat, melyekkel átvezetjük a gyerekeket a játékból a pihenésbe, az aktív időszakból a lecsendesedésbe. Sok szülő télen túlzott meleget teremt otthon. Lefekvés előtt mindig szellőztessük ki a gyerekszobát, a szobahőmérséklet nem lépje túl a 20 Celsius fokot. A szellőztetés nem csak a megfelelő hőmérséklet elérése szempontjából fontos, hanem a vírusok eltávolításában is fontos szerepet játszik.

Egészséges finomságok

A jól működő immunrendszer egyik legfontosabb alapja a megfelelő, egészséges, kiegyensúlyozott étrend. Válasszunk zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ételeket. Ha lehet, nyersen adjuk a kicsiknek, ilyen formában tartalmazzák ugyanis a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, illetve a hasznosulásuk is így a legjobb. Ideálisak a melegen fogyasztható levesek. A cékla, a spenót, a brokkoli, az édesburgonya tele vannak értékes tápanyagokkal és nagyon ízletesen elkészíthetők. Gyümölcsöknél alap a napi egy, a beleket védő pektinben gazdag alma, a magnéziumban bővelkedő banán, ezen kívül igazi vitaminbombák a bogyós gyümölcsök. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem. A bőr és a nyálkahártya kiszáradása ellen többet kell innunk, mint amennyire szomjasnak érezzük magunkat. Főleg vizet és gyógyteát (hársfa, zsálya, csipke, hibiszkusz, bodza és gyömbér) ajánlatos fogyasztani a téli időszakban.

Szükséges pótolni a vitaminokat?

Ezt a kérdést nagyon sok szülő teszi fel magának. A TV reklámok napi szinten sugallják, hogy gyermekünk csak akkor lehet egészséges, ha vitaminokkal, vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel egészítsük ki étrendjét. Azonban a sok csábító formájú és ízű készítménnyel egészségtelen színezékek, sűrítőszerek, szintetikus aromák és illatanyagok is bekerülnek a gyermek szervezetébe. Ha a környéken megjelenik egy betegség, vagy ha látja, hogy a gyermek szervezetét megfázás, nátha gyengíti, akkor alkalmazzon valamilyen „segítőt”, de próbáljon meg a természetes készítmények közül választani, amelyek már szintén, nagyobb számban megtalálhatók a piacon. Ezek általában kizárólag megfelelő összetevőket tartalmaznak, például vitaminokat vagy növényi összetevőket, amelyek segítenek a gyermekeknek a legyengült szervezet feltöltésével.

Javaslatunk

Alkalmazzuk a természetes alapanyagú Bambi készítményeket. Nagyon jól működik a Bambi Im és a Bambi Bron kombináció. A Bambi Im alkalmazása a visszatérő vírusfertőzés, torokfájás, vagy a gyakori megbetegedés esetén ajánlott. A Bambi Bron légzőszervi problémák esetén alkalmazható – elhúzódó köhögés, vagy felső légúti gyulladás.

Tegye fel kérdését most