Gyerekekkel színesebb a világ

Sok gyerek szereti a gyümölcslevet! Igaz, vannak jobb minőségű termékek is, ennek ellenére ezek nem helyettesítik a friss gyümölcsöt.

Nemcsak a gyermekek, de mi is szeretjük a gyümölcsleveket. Annak ellenére, hogy a piacon már több kiváló minőségű, cukor- és tartósítószermentes termék is megtalálható, a friss gyümölcs sokkal egészségesebb… A gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészség alapja. Éppen ezért már nagyon fontos a példamutatás, a megfelelő életmódra való nevelés annak érdekében, hogy az egészséges étkezés természetes legyen a gyermekek számára.

A gyümölcslé a gyümölcsből készült italok összefoglaló neve. Több változata is megtalálható au üzletláncok kínálatában, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a különböző kategóriákkal:

Must – kizárólag gyümölcslevet, gyümölcssűrítményt és gyümölcsöt tartalmaz. A 100%-os gyümölcslé nem tartalmazhat hozzáadott cukrot.

Gyümölcsnektár - kevésbé jó választás, ugyanis már csak 25-40%-os gyümölcs-, gyümölcslé- vagy gyümölcsvelő-tartalommal bír. Továbbá hozzáadott cukrot, színezőanyagot, állományjavítót, aromát és étkezési savat is tartalmaz.

Gyümölcsital - a dobogó harmadik helyén állnak, mivel gyümölcstartalmuk mindössze 12-25%. Emellett a nektárhoz hasonlóan lehet bennük színezék, aroma, étkezési sav, továbbá tartósítószert, cukrot és édesítőszert is tartalmazhatnak.

Gyümölcs vagy gyümölcslé

Ha a gyors megoldást keressük, akkor a gyümölcslé a nyerő. Vásárlása igaz időigényes, mivel fontos, a megfelelő minőségű termék kiválasztása, de ha már megvan a bevált termék akkor ez is gyorsan megoldható. További hátránya a magasabb árkategória. De nézzük meg, mit veszítünk, ha a friss gyümölcs helyett a gyümölcslevet válasszuk.

Héjban van a vitamin

Az alma, a fekete áfonya, a füge, a sárgabarack, a körte, a szőlő, a szilva stb. héja a gyümölcs érése során fontos szerepet játszik. A gyümölcsök ehető héjában rengeteg tápanyag található, mivel a héj az, ahol a gyümölcs közvetlenül érintkezik a napfénnyel, és a különböző színű pigmentek különböző tápanyagokat rejthetnek. A gyümölcsök héjában található hatékony antioxidánsok: flavonoidok, karotinoidok, és egyéb vegyületek az egészségre számos pozitív hatással bírnak. Megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, ezáltal lelassítják a sejtek öregedési folyamatát és növelik a káros hatásokkal szembeni ellenállóképességet. A szőlő héjában található rezveratrolnak például olyan tulajdonságai vannak, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkentik. A legtöbb gyümölcslében a gyümölcs héja nem kerül bele.

Gyümölcshús3 shutterstock 192709250

A gyümölcshúsban szintén nagyon sok hasznos tápanyag található, többek között a gyümölcsrost fő forrása. Tökéletes példa erre a narancslé. Narancshús a flavonoidok fontos forrása, melyek elfogyasztás után a C-vitaminnal karöltve hozzájárulnak a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásában. A facsarással tehát eltávolítjuk ezt a nagyon fontos összetevőt is.

Rost

Leginkább a rostok hiányoznak a gyümölcslevekből, még azokból is, amelyekben egyébként a gyümölcshús is benne marad. A kisebb rosttartalom pedig komoly hátrány a friss gyümölcshöz képest, hiszen a rostok számos pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek. Egy 2,5 dcl almaléhez min. 4 nagyobb almára van szükség. Ezek kb. 12-25 gramm rostot tartalmaznak, amely a végtermékbe sajnos nem kerül bele.

Jó tanács a végére

Váltogassuk a friss gyümölcs és a gyümölcslé fogyasztását. Mivel a gyümölcsökben található jótékony összetevők jelentős része egyszerűen nem kerül bele a gyümölcslébe, adjunk a gyermekeinknek minden nap friss gyümölcsöt is. Ha a nyers gyümölcsök helyett, mindenképpen valamilyen gyümölcsitalt szeretnénk fogyasztani, készítsük el saját magunk. Így a facsarás után visszamaradt gyümölcshúst nyugodtan kikanalazhatjuk, vagy akár hozzáadhatjuk a gyümölcsléhez.

Tegye fel kérdését most