Gyerekekkel színesebb a világ

A gyerekeknek mozgásra van szükségük, különösen a mai technikai vívmányokkal teli világban.

A gyerekeknek mozgásra van szükségük, különösen a mai technikai vívmányokkal teli világban, ahol már a kisgyerekek is rendelkeznek a táblagépek, mobiltelefonok és más elektronika eszközök irányítására szükséges készségekkel. A túl sok ülés már az iskola megkezdése előtt is rossz testtartáshoz vezethet, ami gyakran a későbbiekben gerincproblémát okozhat. Próbáljuk ki gyermekünkkel együtt a jógagyakorlatok elvégzését, melyek nemcsak a gyerkőcre, hanem ránk is pozitív hatással lesznek.

Mindenki jógázhat

Nemcsak az ülőmunkát végző felnőttek, hanem az iskolás gyerekek is, akik izom rövidüléssel, hátfájással, gerincproblémákkal és izommerevséggel küzdenek. A jóga megoldást jelenthet, mivel nemcsak a felnőttek egészségére van jótékony hatással, hanem már egész kicsi gyerekeknek is hihetetlen módon javítja a mozgásfejlődését.

A gyermekekre minden mozgás jótékony hatással bír

Tehát a jóga is. Gyerekjóga gyakorlatok már három évnél idősebb gyermekek számára is léteznek. A gyerekjóga maximálisan figyelembe veszi az életkori sajátosságokat. A tanfolyamok általában három kategóriába sorolhatók: a 3–6 éves, a 7–11 éves, valamint a 12 év feletti gyerekek csoportja.

Fontos, hogy a gyerekek a jógagyakorlatokat játékként éljék meg. A foglalkozásokon barátságos légkörben ismerkedhetnek meg a jóga alapgyakorlataival (ászanákkal) számukra is örömtelin kivitelezhető formában. A gyerekjóga nem az ászanák tökéletes kivitelezéséről, vagy azok gépies végrehajtásáról szól. Egy gyerekjóga óra örömteli játék. Az egyes testhelyzetek kivitelezése dinamikusabb, nem olyan hosszú kitartású, mint a felnőtteknél. A legkisebbeknél a testmozgás a légzés fejlesztésére összpontosít. Idősebb gyerekeknél pedig az ászanák helyes kivitelezésére és a légzés összehangolására törekszik.

Milyen pozitív hatásai vannak a gyerekjógának?

A megfelelő testtartás és légzés, valamint az izmok mozgékonyságának elősegítése mellett a jóga megnyugváshoz és teljes ellazuláshoz, relaxációhoz vezet. A gyermekeknek koncentrálniuk kell, hogy megfelelően tudják kivitelezni az egyes testtartásokat, le kell „csendesedniük”, hogy egyensúlyba kerülhessenek, hogy képesek legyenek érzékelni saját testüket és önmagukat. Ez természetesen a felnőttekre is vonatkozik.

A jógagyakorlatok különösen alkalmasak hiperaktív gyermekeknek. Számukra azok a sportok előnyösek, amelyek nem teljesítményorientáltak, hanem hozzájárulnak a megnyugváshoz, lecsendesítenek. A jóga mindezek mellett javítja a koncentrációképességüket is.

A jóga segít megtalálni az egyensúlyt és az önbizalmat, pozitív kapcsolódást önmagunkhoz és környezetünkhöz. Segít a félelem és a szorongás leküzdésében, a külső és belső ingerek feldolgozásában. Elősegíti a figyelem, a koncentráció és a memória fejlődését, erősíti az immunitást, elősegíti az önkifejezést és a kreativitást. A jóga gyógyítja a testet, a lelket és az elmét.

Eddig még nem jógázott? Próbálja ki a jógagyakorlatokat és tapasztalja meg azok jótékony hatását Önre és gyermekére egyaránt.

Tegye fel kérdését most