Gyerekekkel színesebb a világ

Egészséges, gyors és finom reggeli. Ideális választás a forró nyári napokra. Ez a smoothie.

Szinte az egész országban beköszöntött a kánikula, amely végigkísér minket a nyári hónapokon. Tökéletes időszak ez a frissítő, egészséges, cukor- és adalékmentes Smoothie-k fogyasztására. A finom turmixok nem terhelik az emésztőrendszert, ugyanakkor minden szükséges tápanyagot biztosítanak a szervezetnek. Gyümölcs, illetve zöldség változatban is elkészíthetők, ideális választás minden korosztály számára.

Ez a vegyes gyümölcsök keverékéből készült ital, különösen népszerű a Raw vegánok körében. Eredetileg főként a Földközi-tenger térség lakói fogyasztották. Népszerűvé vált az Egyesült Államokban is, mihelyt felfedezték a hűtőszekrényt (a smoothie nemcsak szezonális, hanem fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető) és a turmixgépet. A köztudatba az 1960-as években került, akkor érte el a legnagyobb népszerűségét. Akkoriban kezdtek az emberek jobban érdeklődni az egészséges táplálkozás iránt. Nálunk ez kissé eltolódott, pontosabban az elmúlt években kezdtünk jobban oda figyelni az étkezésünkre.

Mi az a smoothie?

A smoothie kifejezés az angol „smooth “, szóból ered, melynek jelentése sima, lágy vagy krémes, és pontosan ilyen ez az ital is. Egyszerűen mondva egy egészséges, gyümölcs- és zöldségfélékből készült turmix. A lényeg az, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor és tartósítószer. De egyébként nincs korlátozás, mindenki fantáziájára van bízva az egészséges összetevők kiválasztása. Magas tápértéke van pl. a kakaóbabnak, a fiatal árpának, a chia magvaknak, a zabpehelynek, a méhpempőnek, a melasz- és a szentjánoskenyér-pornak. Különösen ajánlott fogyasztani, megterhelő fizikai aktivitás előtt. A gyümölcscukornak köszönhetően azonnal energiát biztosít, a szervezet így megtakarítja a glikogént. Ha fehérjeport is adunk hozzá, az ital máris minőségi fehérje forrássá válik, amely segíti az izomsejtek helyreállítását.

Bambi klub ajánlata

A leveles zöldségek egészségesek. Ezt minden szülő és leendő szülő tudja. A szervezet számára fontos klorofilt tartalmaz, amely elősegíti a hemoglobin (vörös vérsejtek) képződését, lelassítja az öregedési folyamatot, és pozitív hatással bír a szervezetünk általános regenerációjára. Általában véve, ami tápláló az nem túl ízletes. A smoothie rácáfol erre a tapasztalatra és színes, finom italokkal kápráztat el bennünket. A gyümölcsöket leveles zöldségekkel vegyítve ízletes koktélt kapunk. A színes italokat a gyerkőcök is imádni fogják.A turmixhoz hozzá adhatunk kínai kelt (gyulladásgátló hatással bír), rukkolát (vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is) vagy spenótot, cikóriát, medvehagymát, gyermekláncfűt is.148 Ovocne i zeleninove smoothieth

Smoothie receptek

Eper smoothie mentával

Készítsünk elő egy tál megtisztított epret és szükség szerint néhány mentalevelet, adjunk hozzá jeget (szükség esetén egy kis vizet) és lime levet. Turmixoljuk össze. A kész koktélt öntsük magas pohárba és díszítsük mentalevéllel.

Málnás milkshake

Minél több málnát adunk hozzá, annál finomabb lesz! A gyümölcshöz adjunk kellő mennyiségű növényi tejet és jeget. Az összetevőket turmixoljuk össze. A kész italt málnadarabokkal díszíthetjük.

Áfonyás smoothie

Ez az ital, az összetevőket illetően kicsit igényesebb. Szükségünk lesz 75 g áfonyára, 100 g fehér joghurtra, 100 ml alma mustra és 10 g chia magra. Az összetevőket mixeljük össze. Ha folyékonyabb italt szeretnénk, adjunk hozzá vizet is.

Tökéletes zöld koktél (green smoothie)

Szükségünk lesz 1 nagyobb lédús narancsra, 1/2 banánra, 1 kivire, madársalátára és egy teáskanál mézre. Minden említett összetevőt és néhány jégkockát turmixoljuk össze.

Ha éppen nem tudtunk elmenni bevásárolni, nézzük meg mit találunk a hűtőben. Az alapszabály szerint fontos, hogy a gyümölcsök és zöldségek aránya 6 a 4-hez legyen. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a zöldségek és gyümölcsök íze nagyon fontos szerepet játszik. Sokkal egészségesebb a saját kertben termesztett, vagy bio gazdálkodásból beszerzett gyümölcs, illetve zöldség, mert azt nem kezelték vegyi anyagokkal.

 

Tegye fel kérdését most