Gyerekekkel színesebb a világ

Ahogy már a neve is elárulja, ez a gyönyörű gyógynövény gyógyító hatással bír.

Ahogy már a neve is elárulja, ez a gyönyörű gyógynövény gyógyító hatással bír. Jótékony hatása valóban egyedülálló, mivel a szárától a levelén át a virágáig, minden apró részét fel lehet használni.

Ki nem ismerné a körömvirág élénk narancssárga virágait. De nem mindenki tudja, hogy ez a gyógynövény nemcsak gyógyít, hanem megjósolja az időjárást is.

A körömvirág eredete

A körömvirág Dél- és Kelet-Európában, valamint a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mára azonban világszerte elterjedt. Vadon nő Európa számos országában, így hazánkban is, de kerti dísznövényként is igen közkedvelt. Nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Botanikai neve Calendula arra utal, hogy több hónapon (canlendis) keresztül virágzik egyfolytában. A mi éghajlatunkban azonban egynyári növényék közé soroljuk, virágai kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak.

Termesztés

A körömvirág egy olyan növény, amely nagyon könnyen termeszthető, és önmagában nőhet magától. Ha azonban célzottan szeretnénk termeszteni, akkor már április elejétől, időjárástól függően, kezdhetjük a magokat elvetni. Meleg, napos időben a csírázás legfeljebb három hétig tart. A körömvirág növekedése viszonylag gyors és optimális körülmények között gyorsan elkezd virágozni.

Felhasználása gyógyászati célokra

Gyógyászati célokra gyakorlatilag az egész körömvirág felhasználható, de leggyakrabban a körömvirág virágát, vagy csak a legmagasabb hatóanyag-tartalommal rendelkező a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágokat gyűjtik.

Belsőleges alkalmazása

A körömvirágot belsőleg, főként teaként használják. Rendszeres fogyasztása hatékony gyógymód az emésztőrendszerre káros baktériumok, vírusok és gombák ellen. Megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra is gyógyító hatással bír. Megfázás esetén is alkalmazható, mivel elősegíti az izzadást. A körömvirágból készült főzet nagyon hatásos gyulladáscsökkentő, ezért szájöblögetőkben hatóanyagai a torokfertőzés, illetve a fogíny gyulladásainak csökkentését segíti elő.

Külsőleges alkalmazása

A körömvirág remek fertőtlenítő, antibakteriális és antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású gyógynövény. Kíméletesen kezeli a gombás bőrbetegségeket. Erre a célra a főzetet, és a körömvirágkenőcsöt is használhatjuk. Körömvirág-kivonatot tartalmazó kenőcsök és krémek hatékony gyógyhatással rendelkeznek. Bőrgyulladások, kisebb bőrsérülések, nehezen gyógyuló hegek, égési sérülések, fagyás, gombás fertőzés, pelenka-kiütés, lábfekélyek, visszértágulatok, varasodás, egyes ekcémák és akné kezelésére használják.

Egyszerű recept a körömvirágkenőcs elkészítésére 

masticka

2 maréknyi körömvirág (azaz virág, levél és szár)
250 g sótlan sertészsír
Egy serpenyőben hevítsünk fel a tiszta sertészsírt és szórjunk bele a körömvirágot. Hagyjuk egyszer felhabzani, keverjük erősen össze, és vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Lefedve hagyjuk az egészet éjszaka kihűlni. Másnap még egyszer melegítsük fel, majd tiszta vászonkendőn passzírozzuk át, és az így nyert kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe. Hűvös, sötét helyen tároljuk.

Az orvosi körömvirág időjárás előrejelzésére is alkalmas

A körömvirággal kapcsolatosan számos babona ismeretes. Az egyik azt mondja, hogy ha körömvirág virágját a párnába, akkor jövendőmondó álmokat idéz elő. Őseink a kerti körömvirágot az időjárás előrejelzésére is használták. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz.

 

szerkesztve felhasznát irodalom: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print foto: samphotostock.cz és joalis archívum

Tegye fel kérdését most