Gyerekekkel színesebb a világ

Bár a csalánt többnyire haszontalan gyomnövényként tartjuk számon, a valóság azonban az, hogy kifejezetten pozitív hatással van az egész szervezetünkre. Különösen tavasszal van tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A csalán sokoldalúan használt gyógynövény, amely a szokásos évi nagytakarításnál segíthet a testünknek. Tisztít, épít, új életerőt ad, növeli az ellenálló képességet. Vagyis nemcsak kívül csíp és pezsdít, hanem belül is, hogy minden felébredjen és újult erővel működjön tovább.

A csalán elterjedése

A csalánt egyike azon növényeknek, melyet szívesen nyilvánítunk gyomnövénynek. De milyen sértőn hangzik ez egy olyan „gyógynövényről”, amelynek számtalan hasznos tulajdonsága van, a szépségápolás és az

131 Kopriva

egészségmegőrzés területén is jeleskedik. A leveleken és a száron sajátos mirigyszőr, az ún. csalánszőr fejlődik. Ennek feji része törik le és fúródik a bőrbe és okoz égető, csípő fájdalmat, bőrpírt, esetleg hólyagokat. Ez a csípős zöld növény romoknál, réten, erdőben vagy árokban is megtalálható. Leginkább ott, ahol nincs rendszeres növényápolás. Jobban szereti az árnyékos helyeket, de a napfényes részeken is szívesen megtelepszik.

A csalán begyűjtése

A csalánt tavasszal kell szedni. A népi gyógyítók javaslata szerint a gyűjtést a megjelenés pillanatától kb. május 15-ig kell végezni. Tapasztalatok alapján ilyenkor a leghatékonyabb, de egészen szeptemberig gyűjthető. A betakarításra a legmegfelelőbb a fiatal csalánlevél, amely legfeljebb 20 cm magas. De az egész felső hajtások is gyűjthetők. Vigyázzunk a helyre, ahol begyűjtjük. Mivel a csalán magába szívja a nitrátokat és a nehézfémeket, az utak mentén beszennyeződött példányok nem alkalmasak a fogyasztásra.

Gyógyhatás

A csalán kovasavat, hangyasavat, acetilkolint, számos ásványi anyagot, különösen kalciumot, káliumot, vasat és nátriumot, ként, B-vitaminokat, béta-karotint és nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Mondhatjuk, hogy egy multivitamin- és ásványi anyag bomba. A fiatal csalánlevelek erősítik a szervezetet és csökkentik a vércukorszintet. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A csalánból hajápolásra alkalmas főzetet is készíthetünk (alkalmazása szőke hajra nem ajánlott). A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz. Akit megcsíp a csalán, annak nem lesz reumája.

Használata étkezésre

Már a nagymamáink is főztek csalánspenótot. A párolt levelek íze a spenótéra emlékeztet, de egy kicsit testesebb és diószerűbb. A fiatal hajtásokból teát főzünk, amely vízhajtó hatású, csökkenti a vércukorszintet és erősíti a szervezetet. Kevesen tudják, hogy eltávolítja a fokhagyma, a hagyma, vagy az alkohol okozta kellemetlen leheletet. A csalán elixír segíti a vérszegénység leküzdésében.

Csalán elixír

Gyűjtsük össze a csalán fiatal leveleit, óvatosan öblítsük le hideg vízzel, majd vágjuk kisebb darabokra és alaposan turmixoljuk össze. Könnyebb turmixolni, ha adunk hozzá egy kis vizet. Ideális az átforralt, lehűtött víz hozzáadása. Az így kapott sötétzöld, sűrű levet igény esetén kevés vízzel hígítsuk fel, majd szűrjük le és öntsük tiszta üvegekbe, ezeket helyezzük hűtőszekrénybe. Egy hónapon át, minden nap fogyasszunk belőle egy evőkanállal éhgyomorra. Idővel a folyadék megbarnul, de ez nem befolyásolja a minőségét. Az elixír pozitív hatással van a vérszegénységre.

Tudta?

A római katonák mindig vittek magukkal csalánt a hosszabb utakra. Fáradt és kihűlt lábukat csapkodták vele, ami serkentette a vérkeringést.

Tegye fel kérdését most