Gyerekekkel színesebb a világ

Tudja, melyik fűszer enyhíti a fogfájást, vagy segít a tolakodó szúnyogok elleni védekezésben? Ez a fűszer nem más, mint a szegfűszeg.

Noha a szegfűszeg illata legtöbbünknek a karácsony, a finom, fűszeres forralt bor és a mézeskalács jut eszébe. Pedig ezt a fűszernövényt nemcsak ősszel-télen érdemes elővenni. Például, ha nyaralás közben elkezd fájni a fogunk, vagy ha idegesítő legyek és szúnyogok bosszantanak minket.

Szegfűszeg eredete

A szegfűszeg a világ egyik legrégebben használt fűszere. Több mint 2500 évvel ezelőtt a kínaiak voltak az elsők, akik alkalmazták. Ez az értékes fűszer- és gyógynövény Kr. u. 300 körül, valószínűleg a selyemúton, Egyiptomon és Törökországon keresztül került Európába. A szegfűszeg eredetileg az Indonéziához tartozó szigetcsoporton, a Maluku-szigeteken termett. A helyi bennszülöttek a dzsungel vad fáiról gyűjtötték. Napjainkban a szegfűszeg legnagyobb termelője Zanzibár, Madagaszkár, Srí Lanka, Indonézia és Malajzia. Hazánkban nem termesztik.

Szegfűszeg termesztése

A szegfűszeg tulajdonképpen a hasonló nevű (Eugenia caryophyllata) örökzöld fa apró szárított virágrügye, amelyet közvetlenül a virágzás előtt gyűjtenek össze. A virágbimbók először zöldessárga színűek, majd fokozatosan narancssárgává és végül pirossá válnak. A szüretelés során a még zárt rügyeket kézzel szedik le a fáról. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják – így kapják meg ismert barna színüket.

Szegfűszeg a konyhában

Annak ellenére, hogy a szegfűszeg hazánkban nem terem, a magyar konyha pótolhatatlan fűszernövénye. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízű. Erős aromájának köszönhetően a világ minden táján a konyhaművészet kedvelt fűszere. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek, és főleg sütemények, befőttek, kompótok, szószok ízesítésére használják. Fahéjjal kombinálva különleges ízt ad az italoknak, szörpöknek, bóléknak, a forralt bornak.

Szegfűszeg a gyógyászatban

A szegfűszegben közel negyven olyan összetevő található, melyek igen kedvező hatással lehetnek a szervezetre Az egyik legfontosabb közülük a keserű eugenol illóolaj, melynek erős érzéstelenítő hatását már a gyógyítók más ősidók óta ismernek. A szegfűszeg hagyományosan a fog- és ínybántalmak egyik legjobb gyógyítója, enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmakat, lelohasztja a duzzanatot és a gyógyulást is meggyorsíthatja.  Ha a szegfűszeg illóolajával átitatott vattacsomót helyezel a fájós fogra, akkor a fájdalom pillanatok alatt megszűnik. Az olaj antibakteriális tulajdonságai okán gyakori összetevője a fogkrémeknek, szájöblítőknek, torokspraynek is. Helyi érzéstelenítésre, reumatikus ízületi fájdalmak esetén is alkalmazható, amikor a szegfűszeg-olajat az érintett bőrfelületébe kell masszírozni. Aromalámpákban is használható. A szegfűszegolaj erős aromáját belélegezve, olyan légzőszervi megbetegedések tünetei enyhíthetőek, mint a megfázás, a köhögés, az asztma, az arcüreggyulladás, de ez az eljárás nagyszerűen tisztítja az orr járatait is.

Szúnyogok ellen is hatásos

A szegfűszegolaj a legyek, szúnyogok és egyéb kellemetlen rovar távol tartására is jó lehet, ha kis tálkákban vizet helyezünk ki, amelybe szegfűszegolajat csepegtettünk. Arra azonban figyeljünk, hogy olyan helyre tegyük, ahol elkerülhető, hogy gyerekeink vagy háziállataink beleigyanak.

Szegfűszeg a kiságy felett

A szegfűszeget gyakran használják rituális füstölők összetevőjeként. A hiedelem szerint a mágusok védelme mellett az egyszerű emberek, a nép védelmét is biztosította. A gyerekek kiságya fölé szegfűszeg-füzért akasztottak, hogy a gyerkőcök jobban aludjanak. Azt tartják, ha egy nő szegfűszegből készült nyakláncot visel, az után a férfiak vágyakozni fognak. Nos, kedves anyukák, felfűzték már a szegfűszeget?

Tegye fel kérdését most